Zeytinyağlılar

Hazırlık – Pişirme Süresi: 60 dakika Düdüklü tencerede yapılırsa: 30 dakika

6 Kişilik

Malzemeler:

  • 500 gr. taze fasulye 160 kcal
  • 1 baş kuru soğan 38 kcal
  • 2 adet sivri biber 22 kcal
  • 2 tatlı kaşığı Canderel Klasik Toz (1 gr) 3,8 kcal
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 180 kcal
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 orta boy domates 66 kcal

Hazırlanışı:

  • Fasulyeleri önce yıkayın, kılçıklarını bıçakla çıkarıp ince ince piyazlık doğrayın. Soğan, biber ve domatesleri de küçük küpler halinde doğrayın.
  • Bir tencereye önce yağı ardından soğan ve doğranmış sarımsağı ekleyip ocağı açın. Soğanları yağla beraber karıştırırken biber ve domatesi de ekleyin. 5 dakika biberler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Yıkanıp ayıklanmış fasulyeleri de tencereye koyduktan sonra 1 kez karıştırıp tencerenin kapağını kapayın. Kısık ateşte 15 dakika fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakın.
  • Fasulyeler piştiğinde tuz ve Canderel Klasik Tozu ekleyip 10 dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kısık ateşte fasulyeler kendi suyunu bırakacaktır ve ekstra su eklemek gerekmeyecektir. Eğer yeterli gelmezse ek olarak 1 çay bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Bu yemeği düdüklü tencerede yapmak isterseniz tüm malzemeleri aynı anda koyup, 1 çay bardağı soğuk su eklemeli ve kaynadıktan sonra 5 dakika pişirmelisiniz. Fazla pişerse fasulyeler eriyebilir bu nedenle düdüklü tencerede yaparken çok dikkatli olun. Düdüklü tencerede pişirme tekniği besin değerinde kayba neden olmaz. Ayrıca zaman ve enerjiden de tasarruf etmenizi sağlar.

1 Porsiyonun kalorisi (2 Adet)

  • 78 kalori
Afiyet Olsun!

Hazırlık – Pişirme Süresi: 40 dakika Düdüklü tencerede yapılırsa: 20 dakika

4 Kişilik

Malzemeler:

  • 500 gr dolmalık biber (8 küçük boy) 180 kcal
  • 8 yemek kaşığı dolmalık pirinç (1 su bardağı - 150 gr) 544 kcal
  • 1 baş kuru soğan 38 kcal
  • 1 orta boy domates 22 kcal
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • Karabiber, pul biber, dolma baharatı (arzuya göre)
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 180 kcal
  • 3 tatlı kaşığı Canderel Klasik Toz (1,5 gr) 5,7 kcal
  • 1/2 limon
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  • Dolmalık biberleri önce yıkayıp sap kısmını zedelemeden bastırarak çıkarın. Biberlerin içini de iyice yıkayarak tohumları temizleyin. Biberleri süzgece bardak gibi ters kapayarak süzdürün. Sapları atmayın, dolmalara kapak olarak tekrar kullanacaksınız.
  • Pirinci sıcak su ile yıkayın
  • Kıyılmış soğan, sarımsak, rendelenmiş domates ve baharatları bir kapta karıştırın. 1 yemek kaşığı zeytinyağını, tuz ve Canderel Klasik Tozu ekleyip, yarım limonun suyunu da ilave edin. En son suyu iyice süzülmüş pirinci de kaba koyarak karıştırın.
  • Dolmalık biberlerin içine hazırladığınız dolma içini eşit bir şekilde doldurun. Daha önceden yıkanmış olan biber saplarını kapatarak bir tencereye yerleştirin. 2 su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı sızma zeytin yağını dolmaların üzerine gezdirerek dökün. Kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı olacak şekilde 30 dakika pişirin.
  • Düdüklü tencere kullanacaksanız 1,5 bardak su eklemeniz ve kaynadıktan sonra 5 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.

1 Porsiyonun kalorisi (2 Servis Kaşığı)

  • 240 kalori
Afiyet Olsun!